Kiedyś myślałam, że zrobienie ciasta na gofry to łatwa sprawa. Myliłam się jednak. Po kilku eksperymentach w końcu mam swój sprawdzony przepis (łatwy do zapamiętania), którym chcę się z Wami podzielić:
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl mleka
- 2 jaja
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
Żółtka oddziel od białek.
W głębokiej misce wymieszaj mikserem żółtka, następnie dodaj mleko, mąkę, olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W drugim naczyniu ubij białka i dodaj je do ciasta. Wymieszaj to razem.
Przed pierwszym pieczeniem gofrownicę smaruje tłuszczem.
Ciasto wlewaj, gdy gofrownica będzie dobrze nagrzana i piecz około 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz