Składniki:
- 500 g. ziemniaków
- 500 g. mąki
- 50 g. drożdży
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- tłuszcz do smażenia
Ziemnaki obieram i gotuję. Ugotowane na miękko jeszcze ciepłe mielę.
Do ziemniaków dodaję mąkę, cukier, pokruszone drożdże, roztopioną margarynę i jajka.
W głębokiej misce wyrabiam na gładkie cisato, przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia.
Ciasto bardzo klejące, więc dłonie smaruję olejem. Z wyrosniętego ciasta odrywam kawałki i lepię kulki.
Tak wyrobione pączki zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 10 minut.
Pączki smażę na gorącym tłuszczu z oby dwóch stron na złocisty kolor.
Wykładam na sito frytkownicy lub ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję posypane cukrem pudrem.
Polecam i smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz