wtorek, 25 lutego 2014

Pączki z ziemniaków


Składniki:

  • 500 g. ziemniaków
  • 500 g. mąki
  • 50 g. drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • tłuszcz do smażenia
Ziemnaki obieram i gotuję. Ugotowane na miękko jeszcze ciepłe mielę.
Do ziemniaków dodaję mąkę, cukier, pokruszone drożdże, roztopioną margarynę i jajka.
W głębokiej misce wyrabiam na gładkie cisato, przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia.

Ciasto bardzo klejące, więc dłonie smaruję olejem. Z wyrosniętego ciasta odrywam kawałki i lepię kulki.
Tak wyrobione pączki zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 10 minut.

Pączki smażę na gorącym tłuszczu z oby dwóch stron na złocisty kolor.
Wykładam na sito frytkownicy lub ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję posypane cukrem pudrem.

                                                                                   Polecam i smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz