poniedziałek, 3 lutego 2014

Jabłecznik z kruszonką

Składniki:

ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jabłek                                                      lub co też często używam 450g. musu z jabłek

piana:

  • 5 białek
  •  1/2 szkl. cukru

  • cynamon


Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.
Następnie dodaję posiekaną margarynę i żółtka. Wszystko razem mieszam, aby połączyć składniki.
Nie ma potrzeby zagniatania ciasta, wyrabiam ciasto jak na kruszonkę. Odstawiam na chwilę do lodówki.

W tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce na dużych oczkach.
Wyjmuję lekko ostudzone ciasto i oddzielam na poźniej 1 szklankę ciasta.
Większą część wysypuję na blachę wyłożoną papierem,
następnie warstwa startych jabłek posypana cynamonem.
Białka ubijam na sztywna pianę z cukrem i wylewam na białka.
Resztę ciasta kruszę na wierzch.

Piekę 45 minut w 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz