ciasto:
- 3 szkl. mąki
- kostka margaryny
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jabłek lub co też często używam 450g. musu z jabłek
piana:
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
- cynamon
Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.
Następnie dodaję posiekaną margarynę i żółtka. Wszystko razem mieszam, aby połączyć składniki.
Nie ma potrzeby zagniatania ciasta, wyrabiam ciasto jak na kruszonkę. Odstawiam na chwilę do lodówki.
W tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce na dużych oczkach.
Wyjmuję lekko ostudzone ciasto i oddzielam na poźniej 1 szklankę ciasta.
Większą część wysypuję na blachę wyłożoną papierem,
następnie warstwa startych jabłek posypana cynamonem.
Białka ubijam na sztywna pianę z cukrem i wylewam na białka.
Resztę ciasta kruszę na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz