niedziela, 19 stycznia 2014

Chruściki



Składniki:

  • 150 g. margaryny do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jaja
  • 1 kg. mąki
  • proszek do pieczenia
  • 1 łyżka octu lub spirytusu

Miękką margarynę wrzucam do miski i ucieram na gładką masę, dodaję jajka i cukier i nadal ucieram.
Następnie dodaję całą mąkę, opakowanie proszku do pieczenia i łyżkę octu i zagniatam ciasto.
Cienko rozwałkowuję i wykrajam paski.
Na środku paska robię nacięcie i przekładam przez nie jeden koniec ciasta. I tak wszystkie kawałki.
W garnku rozgrzewam tłuszcz i wkładam porcjami przygotowane chruściki.
Smażę, aż uzyskają jasnobrązowy kolor. Nie cała minuta od momentu wypłynięcia.
Usmażone wykładam na talerz wyłozony ręcznikiem kuchennym
(przeznaczonym do kontaktu z żywnością), aby dobrze odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ostygnięte podaję posypane cukrem pudrem.

 Dzieci oczywiście zajadały jeszcze ciepłe :)

Polecam !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz