piątek, 10 stycznia 2014

Spagetti po bolońsku



Składniki:

  • opakowanie makaronu typu spagetti
  • 500 g. mięsa mielonego (tym razem indyk)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • bazylia
  • pieprz, sól
  • ewentualnie ser żółty
  • oliwa do smażenia


Cebulę i czosnek obieram. Czosnek drobno siekam lub ścieram na tarce, cebulę kroję w cienkie paski.
Wrzucam to na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażam do zeszklenia cebuli.
Następnie dodaję mięso, obsmażam kilka minut i dodaję pomidory.
To razem wymieszam i smażę jeszcze 15 minut.

Między czasie gotuję makaron spagetti według instrukcji podanej na opakowaniu.

Na koniec do sosu dodaję pieprz, sól i 1 łyżkę suszonej bazylii lub kilka posiekanych listków świeżej.

Odcedzony makaron wykładam porcjami na talerze, na to wylewm gotowy sos.
Polecam podawać ze startym serem.

                                                                                        Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz