wtorek, 31 grudnia 2013

Blok czekoladowy


Składniki:

  • 200 g. masła
  • 500 g. mleka w proszku
  • 2 szkl. cukru
  • 10 łyżek kakao
  • 200ml. mleka
  • herbatniki
  • orzechy lub/i inne ulubione bakalie
W garnku roztapiam masło.
Między czasie kruszę kilka sztuk herbatników.
Do gorącego masła dodaję cukier i mieszam do roztopienia.
Następnie dodaję mleko i kakao. Dokładnie mieszam.
Do jeszcze gorącej mieszanki stopniowo dodaję mleko w proszku cały czas mieszając mikserem,
aby masa była gładka bez grudek od mleka w proszku.
Gdy będzie zbyt gęsta dalej mieszam łyżką.
Do gotowej masy dodaję herbatniki i orzechy (ja akurat miałam orzeszki ziemne).
Tak wymieszaną masę z herbatnikami i orzechami wykładam do blaszki koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia (aby łatwiej potem wyciągnąć). Dociskam.
Odstawiam do lodówki na minimum 5 godzin, a jeszcze lepiej na noc.

Po wyciągnięciu z blaszki jest gotowy do podania bez już żadnych dodatków, tylko pokroić.
              Polecam!!!   Pyszne i baaaaardzo słodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz