środa, 4 grudnia 2013

Farsz z kapustą i grzybami do pierogów i krokietów


Składniki:

  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 40 g. grzybów suszonych
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • sól
  • olej
Suszone grzyby opłukuję, wrzucam do garnka i gotuję, aż będą miękkie.
Kiszoną kapustę drobno siekam, wrzucam do drugiego garnka, zalewam trochę wody aby nie przywarła i również gotuję do miękkości.
Ugotowane grzybki odcedzam, odciskam i drobno kroję. Dodaję do kapusty.
Na patelni podsmażam, aż do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulkę i również dodaję do kapusty.
To wszystko razem mieszam, doprawiam według uznania pieprzem i solą. 
Gdy farsz jest zbyt suchy polecam dodać kilka łyżek oleju.


Przepis tradycyjny, który wykonywała moja mama. Teraz i ja :)

Nie jest trudny w wykonaniu, dlatego chcę się nim podzielić.
Można go wykonać dzień prędzej i odstawić do lodówki na noc.
                                                                                                          Polecam!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz