poniedziałek, 2 grudnia 2013

Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:

ciasto:

  • 1kg. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 2 szkl. mleka
  • 10 dkg. drożdży
  • 1 kostka margaryny
  • dowolny aromat

kruszonka:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki





Do mniejszej miski wlewam szklankę letniego mleka i rozpuszczam w nim drożdże i 1 łyżkę cukru.
Odstawiam do wyrośnięcia. Roztapiam margarynę i zostawiam do ostygnięcia.
Do drugiej miski wrzucam jajka i ucieram z cukrem, na zmianę dodaję roztopioną margarynę i mąkę, mieszam. Następnie dodaję wyrośnięte drożdże z mlekiem.
Wyrabiam ciasto, aż zacznie odchodzic od miski i wykładam do wyłożonej papierem dużej prostokątnej blaszki i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuje kruszonkę:
do miski wsypuję mąkę i cukier, do tego dodaję posiekaną margarynę.
Lekko mieszam palcami do powastania kruszonej masy, tzw. kruszonka.
Wyrośniętą drożdżówkę posypuję dowolnymi owocami (ja akurat mam zapas mrożonych jagód)
następnie wysypuję przygotowaną kruszonkę.

 Piekę 60minut w temp. 180 *C.

Nam najlepiej smakuje jeszcze ciepła bez posypki :)
Polecam podawać posypaną cukrem puderem lub polaną lukrem.

                                                                                                                      Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz