- 500 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżeczki drożdży instant (w proszku)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 łyżek śmietany, może być ukwaszona
- cukier puder do posypania
- nadzienie wg. uznania może to być dowolny dżem, powidła lub krem czekoladow
- jajko do posmarowania
Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym, dodaję posiekane w kostkę masło i śmietanę.
Na stolnicy zagniatam ciasto w kulę, zawijam w folię spożywczą.
Odstawiam do lodówki na około 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki zostawiam ciasto w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Dzielę ciasto na trzy części i każdą część po kolei rozwałkowauję na kształt koła.
Kroję na kawałki jak pizzę.
Powastałe trójkąty smaruję rozmąconym jakiem (aby się nie rozkleiło podczas pieczenia).
W najszerszej części trójkąta kładę wybrane nadzienie (tym razem krem Nutella) i zawijam rogaliki.
Tak wykonane rogaliki układam na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180* C i piekę około 15 minut (bez termoobiegu).
Gdy ostygną podaję z posypane cukrem pudrem, polecam także polane kolorowym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz