czwartek, 21 listopada 2013

Kruche rogaliki drożdżowe



  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki drożdży instant (w proszku)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 łyżek śmietany, może być ukwaszona
  • cukier puder do posypania
  • nadzienie wg. uznania może to być dowolny dżem, powidła lub krem czekoladow
  • jajko do posmarowania



Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym, dodaję posiekane w kostkę masło i śmietanę.
Na stolnicy zagniatam ciasto w kulę, zawijam w folię spożywczą.
Odstawiam do lodówki na około 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki zostawiam ciasto w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Dzielę ciasto na trzy części i każdą część po kolei rozwałkowauję na kształt koła.
Kroję na kawałki jak pizzę.
Powastałe trójkąty smaruję rozmąconym jakiem (aby się nie rozkleiło podczas pieczenia).
W najszerszej części trójkąta kładę wybrane nadzienie (tym razem krem Nutella) i zawijam rogaliki.
Tak wykonane rogaliki układam na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180* C i piekę około 15 minut (bez termoobiegu).
Gdy ostygną podaję z posypane cukrem pudrem, polecam także polane kolorowym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz