piątek, 8 listopada 2013

Ciasto francuskie

 Ciasto francuskie - doskonałe do różnego rodzaju dodatków, od deserów do dań wytrawnych. 


W wykonianiu ciasto jest troche czasochłonne, ale wcale nie trudne.
Wykonanie głównie polega na wałkowaniu i przekładaniu na przemian ciasta i masła.
Ciasto francuskie lubi niskie temperatury, dlatego wyrabiać ciasto polecam wychłodzonej kuchni.


Składniki:
  • 500 g masła
  • 200 ml zimnej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1 płaska łyzka soli

  • Do zimnej wody dodaję sól i mieszam do całkowitego jej rozpuszczenia.
  • W garnuszku na małym ogniu roztapiam 75 g masła (czekam jak lekko ostygnie).
  • Do miski wsypuję makę pszenną i krupczatkę, do tego dolewam wodę z solą oraz roztopione masło. Zagniatam ciasto na jednolita masę, lekko spłaszczam. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na 2 godziny.
  • Pozostałe masło ucieram w misce gładką masę. Tak utarte masło nakładam na papier do pieczenia, rozsmarowuję je na prostokąt o grubości ok. 2 cm, przykrywam warstwą papieru i również schładzam w lodówce.
  • Po 2 godzinach ciasto wykładam na stolnicę posypaną mąką. Wałkuję (tylko w jednym kierunku!) na prostokąt o grubości nie mniejszej niż pół centymetra.
  • Na środek kładę schłodzone masło i przykrywam wystającym ciastem. Boki ciasta zlepiam razem, aby podczas wałkowania masło nie wydobywało się na zewnątrz.
  • Ciasto z masłem rozwałkowuję na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerokość. I tak rozwakowany prostokąt składam na trzy warstwy i wkładam do lodówki na 2 godziny.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować prostokąt, złożyć na trzy warstwy i znowu schłodzić przez 2 godziny.
  • I tak powtarzać te czynności jeszcze 5 razy i za każdym razem odstawiac do schłodzenia na 2 godziny.

Jest dużo opisu i dużo czytania, ale niech to was nie zniechęca, przepis na pozór nie jest trudny i nie trzeba się sztywno trzymać wyznaczonego czasu chłodzenia.

Tak przygotowane ciasto najczęściej dzielę na dwie lub trzy porcje, szczelnie owijam folią spożywczą i zamrażam. Po rozmrożeniu jest od razu gotowe do przygotowania z dowolnymi daniami.

Tuż przed pieczeniem rozwałkowuje ciasto na grubośc ok. 0,5 cm. 
Zawsze piekę w temp. 200 st. C (bez termoobiegu) prze około 10-15 minut zależnie na jakiej grubości akurat mam ciasto.

                                                                                                                                   Polecam!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz