Składniki:
- ciasto naleśnikowe:
- 4 szkl. mąki
- 4 szkl. mleka
- 2 szkl. wody
- 2 jajka
- szczypta soli
2. farsz:
- 1/2 kg. kiszonej kapusty
- 20 dkg. grzybów suszonych
- 1 duża cebula
- pieprz
- sól
- olej
Wykonanie:
Farsz najlepiej przygotować dzień prędzej i odstawić na noc do lodówki, aby lepiej przeszedł aromatami.
Przepis na mój doskonały farszcz do pierogów i krokietów znajdziecie TUTAJ.
Następnie przygotowuję ciasto naleśnikowe:
do miski wsypuję mąkę i sól, wlewam wodę, mleko oraz olej; na koniec jajka.
Miksuję, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Smażę cienkie naleśniki bez dodawania tłuszczu na nieprzywierającej patelni.
Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładam farsz i zawijam:
najpierw zaginam lekko oby dwa boki i zawijam od siebie jak roladę.
Tak przygotowane krokiety rozkładam każdy osobno w zamrażarce na kilka godzin.
Dobrze zmrożone przekładam do woreczków i tak przechowuję przez 4 miesiące na święta i inne okazje.
Na zdjęciu propozycja podania:
Każdego zwiniętego krokieta moczę w rozmąconym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni z olejem na rumiano z każdej strony.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz