piątek, 20 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i grzybami


Składniki:


  1. ciasto naleśnikowe:

  • 4 szkl. mąki
  • 4 szkl. mleka
  • 2 szkl. wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

2. farsz:

  • 1/2 kg. kiszonej kapusty
  • 20 dkg. grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej

Wykonanie:

Farsz najlepiej przygotować dzień prędzej i odstawić na noc do lodówki, aby lepiej przeszedł aromatami.

Przepis na mój doskonały farszcz do pierogów i krokietów znajdziecie TUTAJ.

Następnie przygotowuję ciasto naleśnikowe:
do miski wsypuję mąkę i sól, wlewam wodę, mleko oraz olej; na koniec jajka.
Miksuję, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Smażę cienkie naleśniki bez dodawania tłuszczu na nieprzywierającej patelni.
Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładam farsz i zawijam:
najpierw zaginam lekko oby dwa boki i zawijam od siebie jak roladę.

Tak przygotowane krokiety rozkładam każdy osobno w zamrażarce na kilka godzin.
Dobrze zmrożone przekładam do woreczków i tak przechowuję przez 4 miesiące na święta i inne okazje.

Na zdjęciu propozycja podania:
Każdego zwiniętego krokieta moczę w rozmąconym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni z olejem na rumiano z każdej strony.

                                                                                                             Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz