piątek, 10 stycznia 2014

Stefania



Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • 4-5 paczek herbatników np. "Krakuski"

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

  • kwadratowa blaszka

W garnku roztapiam margarynę. Następnie wlewam mleko, dodaję cukier i cukier waniliowy.
Mieszam do rozpuszczenia i zagotowuję.
Kakao wspyuję przez sitko i od razu mieszam trzepaczką, aby nie powstały bryłki.
Cały czas mieszając stopniowo dodaję kaszę.

Na dno blaszki układam herbatniki, wylewam na nie jeszcze gorącą masę.
Na wierzch układam lekko dociskając herbatniki.

W mniejszym rondelku roztapiam margarynę, dodaję cukier puder i kakao. Dokładnie wymieszam i odstawiam jak lekko ostygnie.
Przestudzoną powoli gęstniejącą polewę wylewam na ciastka.

Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę, aż kasza dobrze stężeje.

Moja rada:
często na wierzch jak jeszcze polewa nie stężeje posypuję wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz