Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- kostka margaryny
- 4-5 paczek herbatników np. "Krakuski"
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- kwadratowa blaszka
W garnku roztapiam margarynę. Następnie wlewam mleko, dodaję cukier i cukier waniliowy.
Mieszam do rozpuszczenia i zagotowuję.
Kakao wspyuję przez sitko i od razu mieszam trzepaczką, aby nie powstały bryłki.
Cały czas mieszając stopniowo dodaję kaszę.
Na dno blaszki układam herbatniki, wylewam na nie jeszcze gorącą masę.
Na wierzch układam lekko dociskając herbatniki.
W mniejszym rondelku roztapiam margarynę, dodaję cukier puder i kakao. Dokładnie wymieszam i odstawiam jak lekko ostygnie.
Przestudzoną powoli gęstniejącą polewę wylewam na ciastka.
Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę, aż kasza dobrze stężeje.
Moja rada:
często na wierzch jak jeszcze polewa nie stężeje posypuję wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz