sobota, 22 listopada 2014

Murzynek


Składniki: 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżek mleka
  • 4 jajka





  1. Na dno garnka wlewam odrobinę wody na to margarynę i czekam aż się rozpuści.
  2.  Dodaję cukier, na małym ogniu co chwila mieszam to rozpuszczenia ziarenek cukru.
  3. Następnie dodaję mleko i kakao mieszam az będzie gładka masa.
  4. Odstawiam do ostygnięcia.
  5. W misce ubijam białka na sztywną pianę, następnie dodaję żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszam wszystko.
  6. Z ostygnietej kakaowej masy odlewam pół szklanki. Resztę dodaję do białek. Mieszam dokładnie.
  7. Wlewam do formy (tym razem keksowa) i piekę z termoobiegiem przez 40 minut w piecu nagrzanym do 190 st.C.
  8. Po ostygnięciu upieczonego ciasta podgrzewam pozostałą masę i polewam wierzch murzynka.

                                                                                     Pyszności, polecam!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz