Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżek mleka
- 4 jajka
- Na dno garnka wlewam odrobinę wody na to margarynę i czekam aż się rozpuści.
- Dodaję cukier, na małym ogniu co chwila mieszam to rozpuszczenia ziarenek cukru.
- Następnie dodaję mleko i kakao mieszam az będzie gładka masa.
- Odstawiam do ostygnięcia.
- W misce ubijam białka na sztywną pianę, następnie dodaję żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszam wszystko.
- Z ostygnietej kakaowej masy odlewam pół szklanki. Resztę dodaję do białek. Mieszam dokładnie.
- Wlewam do formy (tym razem keksowa) i piekę z termoobiegiem przez 40 minut w piecu nagrzanym do 190 st.C.
- Po ostygnięciu upieczonego ciasta podgrzewam pozostałą masę i polewam wierzch murzynka.
Pyszności, polecam!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz