środa, 9 października 2013

Kompot z jabłek

Jesienne jabłka, jest ich teraz bardzo dużo i najlepiej smakują o tej porze roku, bardzo dojrzałe i soczyste... Dziś świeżo zebrane wykorzystałam na pyszny domowy kompot. Piliśmy krótko po przygotowaniu, jeszcze ciepły. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Naturalnie bez konserwantów.























Potrzebowałam tylko:
- 2 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek
- 2/3 szkl cukru
- woda


  • Owoce wrzucam do dużego garnka i wlewam 4 litry wody.
  • Od momentu zagotowania wody gotuje jeszcze 15 minut.
  • Pod koniec dodaję cukier, zamieszam i gotowe.

Można podawać na zimno i na ciepło, także z dodatkiem listków mięty.

Jeżeli kompotu nie wypijemy od razu warto go trzymać w lodówce, aby nie zaczął fermentować

                                                                                           Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz